Waar moet ik als sporter rekening mee houden bij het afsluiten van een zorgverzekering?

(Fanatieke) sporters stellen veelal andere eisen aan hun zorgverzekering dan niet-sporters. Denk bijvoorbeeld aan sportmedisch advies/onderzoek en fysiotherapie, waar sporters (meestal) meer en vaker gebruik van maken. Sporten zorgt voor een goede gezondheid, dit kan resulteren in lage zorgkosten. Maar bij een blessure kun je flink de klos zijn door hoog oplopende kosten. Waar moet je als sporter aan denken bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Vergoedingen fysiotherapie

De basisverzekering (dekking bij alle verzekeraars gelijk) vergoedt fysiotherapie bij chronische aandoeningen. Als je een blessure oploopt met sporten en je hebt een fysiotherapiebehandeling nodig, krijg je hiervoor echter geen vergoeding uit de basisverzekering. Je kunt jezelf hiervoor aanvullend verzekeren. Fysiotherapie is een van de meest aangevraagde aanvullende pakketten van zorgverzekeringen. Voor de frequente sporter is dit dan ook erg interessant. Je bent dan namelijk gedekt voor kosten bij de fysiotherapeut. De zorgverzekeraars hebben voor fysiotherapie meerdere pakketten. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een bepaald aantal behandelingen die worden vergoed of voor een vergoeding tot een maximumbedrag. Een aanvullende verzekering verhoogt je maandpremie. Als je weinig of niet sport, is het voordeliger om de eventuele kosten aan fysiotherapie zelf te betalen.

Informeer of de fysiotherapeut een contract heeft met je zorgverzekeraar

Als je fysiotherapeut niet gecontracteerd is bij jouw zorgverzekeraar kan het zijn dat je verzekering minder vergoedt en je een (groot) deel zelf moet betalen.

Vergoedingen sportarts

Als je (heel) vaak sport of als je op professioneel niveau sport en je hebt een sportblessure, verwijst je huisarts je waarschijnlijk door naar een sportarts. Een consult bij de sportarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor sportmedisch onderzoek (sportkeuring) moet je wel een aanvullende verzekering afsluiten, dit wordt niet vergoed uit de basisverzekering. Check, net als bij de fysiotherapeut, of de sportarts gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar.

Gevaarlijke sporten

Zorgverzekeraars willen dat je meer zorgpremie betaalt als je een gevaarlijke sport beoefent, omdat de kans op ernstige ongelukken groter is dan bij normale sporten. In de ogen van de zorgverzekeraar zijn een aantal sporten gevaarlijker dan anderen, denk aan: raften, wildwatervaren, zweefvliegen, paragliding, parachutespringen, bergbeklimmen, abseilen, kitesurfen, afdalen in grotten, bungeejumpen, ballonvaren, delta- en ultralight vliegen, hanggliding, wrak- of grotduiken en diepzeeduiken. Wielerwedstrijden, paardensport en veel vechtsporten vallen ook buiten de normale verzekering. Ook in de categorie wintersport zijn er gevaarlijke sporten: bobsleeën, ijshockey, ijsklimmen, skispring en ski-alpinisme en heliskiën.
Het is slim om jezelf aanvullend te verzekeren voor extreme sporten, zo kom je niet voor torenhoge kosten te staan als jou tijdens het sporten iets overkomt. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden aparte verzekeringen voor de gevaarlijke sporten. Dit zijn de zogenaamde extreme-, adventure- of outdoorverzekeringen.

Eigen risico

Een aantal vergoedingen voor sporters komen dus uit de basisverzekering. Je betaalt in dit geval eerst je eigen risico, pas als dat op is krijgt je kosten volledig vergoed. Het eigen risico in 2018 is €385,00, in 2019 blijft dit bedrag gelijk. Fysiotherapie wordt alleen voor chronische aandoeningen uit de basisverzekering vergoed, voor sportblessures ben je aangewezen op een aanvullende verzekering. Hiervoor geldt je eigen risico niet. Ook de sportarts valt onder je eigen risico.

Vergoedingen spoedeisende hulp

Als je een amateursport uitoefent, dekt je basisverzekering je voor verschillende kleine ongevallen. Kosten voor spoedeisende hulp in het binnen- en buitenland vallen ook onder de basisdekking van je zorgverzekering. Hierbij wordt er tot het Nederlandse tarief vergoed, in het buitenland loop je daarom de kans dat niet al je zorgkosten vergoed worden. Voor de kosten van een bezoek aan de spoedeisende hulp geldt het eigen risico, dus ook als je naar de spoedeisende hulp moet na een ongeluk(je) tijdens het sporten.

Collectieve zorgverzekering

Er zijn sportverenigingen en -bonden die een collectieve zorgverzekering aanbieden. Dit betekent dat ze zorgverzekeringspakketten inkopen bij zorgverzekeraars, hun leden kunnen deze dan met korting op hun zorgpremie afsluiten. Dit kan voordelig zijn. Maar let wel op, dit zijn standaard pakketten waar een aantal vastgestelde vergoedingen in zitten. Als je deze niet nodig hebt is een goedkopere niet-colletieve verzekering voor jou een betere keuze.

En hoe zit het met de sportmasseur of de sportdiëtist?

Naast vergoedingen voor de fysiotherapeut en de sportarts bieden steeds meer zorgverzekeraars vergoedingen voor andere professionals in de sportzorg, zoals: sportmasseurs, sportpodotherapeuten, sportpsychologen en sportdiëtisten. Voor een vergoeding is het wel noodzaak dat de sportzorgprofessional een certificaat heeft voor de Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg (SCAS). Een aantal zorgverzekeraars, bijvoorbeeld Zilver Kruis, hebben een speciaal pakket voor actieve sporters.

Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar!

Wij raden je aan om ziektekostenverzekeringen met elkaar te vergelijken. Op www.ziektekostenverzekering.nl kun je dit doen.
Woon je in Den Haag of Rijswijk en heb je fysiotherapie nodig? Sportfysiotherapie PUUR in Den Haag/Rijswijk heeft contracten met alle zorgverzekeraars.