Pijn in de elleboog
Uw elleboog kan geblesseerd raken en u beperken in uw dagelijkse doen en laten. De elleboog kan bijvoorbeeld pijnlijk aanvoelen of instabiel of stijf raken overbelasting of een ongeluk. Pijn in de elleboog kan ervoor zorgen dat u belemmerd wordt in uw dagelijkse leven, in uw bewegingen.
Verschillende oorzaken voor pijn in de elleboog
De oorzaken, symptomen, behandelingen en de pijnintensiteit zijn per klacht verschillend. Het kan bijvoorbeeld om een peesontsteking gaan, een irritatie of een botaandoening. De eerste stap is dus om samen met uw fysiotherapeut te achterhalen wat er aan de hand is. De fysiotherapeut kijkt vooral naar de oorzaak van de klachten, om zo de kern effectief te kunnen behandelen in plaats van enkel symptomen te bestrijden. De kern of bron van de klachten is in lang niet alle gevallen een aandoening of ziekte.
Bij sporters zien we vaak elleboogklachten. Maar we zien het ook veel bij niet-sporters, bijvoorbeeld door bezigheden als kantoorwerk (typen), tillen of klussen. Onderstaand een aantal veel voorkomende elleboogklachten.
KANS (Klachten van de Arm, Nek en Schouder)
KANS is de nieuwe benaming voor RSI-klachten: klachten veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. KANS is over het algemeen een gevolg van overbelasting.
Specifieke KANS
Alle aandoeningen waarbij een duidelijke oorzaak, zoals een ziekte of aandoening, de oorzaak is van uw klachten.
Aspecifieke KANS
U heeft last van uw nek, schouders en/of arm, maar er is geen duidelijke oorzaak, zoals een ziekte of aandoening, aan te koppelen. Een oorzaak kan zijn: fysieke belasting (herhalende of statische bewegingen en een verkeerde ergonomie), omgevingsfactoren of psychische belasting (stress). Klachten bij aspecifieke KANS zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van hevigheid.
Tenniselleboog (tennisarm)
Een elleboogklacht die veel voorkomt is de zogenoemde tennisarm, een overbelasting van de buitenzijde van de elleboog. Bij een tennisarm gaat het om een ontsteking aan de aanhechting aan de buiten-bovenkant van de elleboog. Dit is een gevoelige locatie. Strekken doet pijn. De pijn uit zich voornamelijk aan de bovenkant van de onderarm. De naam doet vermoeden dat het een blessure is die bij tennissers voorkomt. Niets is minder waar. Slechts 5% van de mensen met een tenniselleboog tennist daadwerkelijk. Wel krijgt de helft van alle actieve tennissers één of meer periodes te maken met klachten. De tennisarm valt onder KANS.
Golferselleboog (golfarm)
Een golferselleboog is precies het tegenovergestelde van een tenniselleboog. Het gaat om een overbelasting van de binnenzijde van de elleboog. Bij een golfersarm gaat het om een ontsteking aan de aanhechting aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dit is een gevoelige locatie. Buigen doet pijn. Net als de tennisarm is de golfarm een overbelastingssyndroom dat valt onder KANS. De naam golferselleboog/golfarm is misleidend, slechts een klein deel van de mensen met een golfarm golft daadwerkelijk.
Wij kunnen u van uw elleboogpijn af helpen
Heeft u pijn in uw elleboog maar weet u -heel logisch- niet goed wat u heeft? Ga langs bij uw huisarts of maak een afspraak met ons. Wilt u graag weten welke soorten behandelingen wij allemaal hebben? Bekijk hier ons behandeloverzicht.